Dievelaarsschuur

Voor de eerste wereldoorlog werd de Dievelaarsschuur gebruikt voor het opslaan van gewonnen turf. De turf werd gebruikt als brandstof. Na de eerste wereldoorlog was het gedaan met de turfwinning. De schuur werd verkocht aan de J.H.G. Jordaan. Die besloot er te midden van het fraaie natuurgebied een theehuis in te richten. De paardenstal werd voorzien van een buitendeur en omgebouwd tot keuken.dievelaarslaantje

De Dievelaarsschuur kon in 1951 als clubgebouw door de scouting in gebruik worden genomen. De naar het gebouw leidende laan kreeg in de volksmond al spoedig de naam 'Dievelaarslaantje'. De Dievelaarsschuur is een gemeentelijke monument

Monumentenschildje Haaksbergen

Op een van de rustigste en mooiste terreinen van de Stichting Scholtenhagen, geheel omgeven door hoog opgaande eiken, staat het onderkomen van Scouting Han Jordaan. De Dievelaarsschuur werd getransformeerd in een prachtig groepshuis voor de Han Jordaan Groep, de Haaksbergse afdeling van de Nederlandse Padvinders vereniging N.P.V. 

Ter herinnering aan hem werd door zijn erfgenamen in 1947 de Han Jordaan Stichting opgericht, die ten doel had een clubgebouw voor de padvindersgroep te realiseren.

Daardoor kon in 1951 de huidige Dievelaarsschuur op het Scholtenhagen als onderkomen voor de padvinders in gebruik genomen worden. Later schonk de Stichting symbolisch, door middel van een bronzen plaquette van Han Jordaan, het Groepshuis 'de Dievelaarsschuur' aan de Padvinders-groep, die inmiddels de naam had veranderd in de 'Han Jordaan Groep'.

In het begin van de jaren tachtig werd de schuur steeds minder gebruikt voor activiteiten. De schuur werd zo nu en dan nog wel eens verhuurd, maar de toestand van het gebouw werd er niet beter op. Op een gegeven moment wilde de andere scoutinggroep die Haaksbergen toen nog kende, 't Varick, het onderkomen aan de ten Vaarwerkstraat graag uitbreiden. 't Varick vroeg de gemeente meerdere malen om een financiële bijdrage voor uitbreiding van het clubgebouw.

Totdat het scoutingsoog op de Dievelaarsschuur viel. Daarbij was het uiteraard mooi meegenomen dat in de statuten van de eigenaar van het gebouw stond vermeld dat de schuur alleen mocht worden gebruikt voor scoutingsactiviteiten. Er werd in 1989 een fusie aangegaan en het onderkomen werd aangepast aan de eisen des tijds. De keuken werd vernieuwd, een schouw opgetrokken en een houten wenteltrap naar de zolder gemaakt. Bovendien werden er sanitaire voorzieningen geplaatst.


 

   

4 Dievelaarsschuur

Zoeken

Leden toegang